20 Ekim 2012 Cumartesi

AGH Başvurusu



Motivasyon mektubunuzu yazdınız kabul edelim, (eğer hala hazırlamadıysanız : 'Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır blog yazımı okuyarak yazabilirsiniz)

Şimdi sıra CV’nizi doldurmakta. Bu konuda iş yerlerine başvururken kullandığınız klasik CV formatından ziyade, AB’nin hazırlamış olduğu EUROPASS CV formatını kullanmanızı öneririm. AB içerisinde CV kullanımında standardı sağlamak için oluşturulan CV hem pratik hem de niteliklerinizi klasik CV’lere oranla daha iyi açıklıyor: buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz  

CV’yi doldururken İngilizce’yi tıpkı motivasyon mektubunda olduğu gibi düzgün kullanmaya, deneyimlerinizi ve kazandığınız becerileri doğru İngilizce ifadelerle yazmaya özen göstermelisiniz. 

Benalmadena, Malaga-İspanya
Europass CV’nizi de doldurduktan sonra sıra başvuru mailinde. Evsadatabase’den ulaştığınız (ya da diğer kaynaklardan, facebook gruplarından vs.) ev sahibi  organizasyona mail yollamalısınız. Şahsen ben:

Dear Madam/Sir

           After having seen your Project in EVS Database, I would like to send my CV and motivation letter. Please find my CV and motivation letter on the attachment.
I look forward to hearing from you.
Yours Faithfully


şeklinde yazmış, Europass CV ve motivasyon mektubumu da dosya olarak ekleyerek mail atmıştım. Şu an EVS gönüllüsü olarak çalıştığım kuruluşun mail adresine gelen mailler genel olarak bu şekilde. Bunun yanında ek dosya olarak fotoğraf ekleyen adaylar da var. Ben motivasyon mektubuma ya da mailime dosya olarak fotoğraf eklememiştim, sadece Europass CV içerisinde vesikalık tarzı bir fotoğrafım vardı. Benimle birlikte projeyi yürüten diğer gönüllü arkadaşımın da Europass CV haricinde fotoğrafı yoktu.

Dilerseniz mail içerisine dosya olarak ya da motivasyon mektubunuza birkaç fotoğraf ekleyebilirsiniz. Sizin seçilmenizdeki ana etmenlerden birisi değildir ancak maile renk katabilir.

Gönüllü olarak çalıştığınız bir dernek varsa aktivitelerinizle ilgili olabilir, ya da daha önce katıldığınız ve motivasyon mektubunuzda belirttiğiniz projelerde çekilmiş bir fotoğrafınız olabilir…Takım elbiseli, kravatlı ve çok ciddi fotoğraflar göndermenize gerek yok. Günlük hayatınızda çekilmiş bir fotoğraf daha samimi olacaktır. Ev sahibi kuruluşum Türkiye’den başvuran adayların neden takım elbiseli ve kravatlı fotoğraflarını CV’lerine eklediklerini sormuştu, malum bizim iş görüşmelerinde düzgün giyinmek lazım ama onların bakış açılarında da bu bir gönüllülük projesi, profosyonel bir iş değil.

      Mailinizi proje başvurusu için belirtilen maile yollarsınız. Bu mailleri nereden bulacağım diyorsanız: AGH Projesi Bulmak İçin Yapabilecekleriniz yazımı okumanızı tavsiye ederim. 

Mailinizi yolladıktan sonra geriye en sıkıcı bölümü kalıyor: cevap beklemek..

Bazı kuruluşlar: ‘Üzgünüz ancak şu anda gönüllü aramıyoruz’ gibi bir maille dönebilirler ya da ‘Bu dönemde değil ancak önümüzdeki başvuru döneminde gönüllü alacağız, o zaman başvuru yaparsanız değerlendiririz’ şeklinde olabilir. Ya da size bir anket göndererek ‘Lütfen bu sorulara cevap vererek 3 gün içerisinde bize mail ile tekrar gönderiniz’ şeklinde de olabilir. Genel olarak proje için ileri düzey yabancı dil gerektiğinde bu şekilde anket gönderdiklerini görüyorum.

Yolladığınız maillere gelen cevapların süresi de ilginçtir. Ben Barcelona’da bir projeye başvurmuştum Aralık 2011’de. Ocak ayında Asociacion Juvenil Intercambia tarafından seçildim ve 1 Şubat başvurularında proje başvurum yapıldı. Mart 2012’de Barcelona’daki projeden mülakat için yanıt geldi: ‘Motivasyon mektubunuzu beğendik ve proje için görüşme yapmak istiyoruz’ diye, 4 ay sonra!!

Belirtmek istediğim çok çok ÖNEMLİ bir konu var: bir kuruluşa mail atarak ‘Şu anda projeniz için gönüllü arıyor musunuz? Arıyorsanız size motivasyon mektubumu ve CV’mi yollayacağım’  DEMEYİN!!! Kuruluşların %99’unda motivasyon mektuplarını günlük olarak kontrol eden ve cevap veren bir mekanizma bulunmuyor. EVS projeleri için gönüllü aradıklarını ilan veriyorlar ve son başvuru tarihine kadar gelen mailleri inceleyerek 1-3 hafta içerisinde değerlendirip, en iyi olanları mülakat için seçiyorlar. Bazen de direk olarak seçebilirler ve  ‘Sizi proje için seçtik, lütfen 3 gün içerisinde olumlu/olumsuz cevabınızı bildiriniz’ şeklinde bir mail de gönderebilirler. Benim gönüllü olarak çalıştığım kuruluşa gelen bazı maillerde görüyorum ‘Projeniz için gönüllü arıyor musunuz? Eğer arıyorsanız size CV ve motivasyon mektubumu göndermek istiyorum’. Proje için gönüllü aranıyor olsa dahi genel olarak bu şekilde gelen maillere cevap vermiyoruz (çünkü çok yoğunuz, her gün en azından okunması gereken onlarca mail oluyor) Bu şekilde soracağınıza direk olarak motivasyon mektubunuzu ve CV’nizi de maile ekleyerek yollayın ki proje için gönüllü seçimi varsa hemen değerlendirmeye alınsın.

Son olarak da mail adresinizi her gün kontrol etmeye özen gösterin. Şu şekilde bir mail gelebilir: ‘Projemiz için seçildiniz, tebrikler. Eğer cevabınız olumlu ise yarına kadar bizimle iletişim kurmanızı bekliyoruz, aksi taktirde cevabınızı olumsuz olarak kabul edeceğiz.’ Aynen bu şekilde bir mail arkadaşıma gelmişti, mailini her gün kontrol ettiği için şu an Almanya’da projesini yürütüyor J

Benalmadena, Malaga-İspanya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder