11 Şubat 2015 Çarşamba

AGH/EVS Projelerine Ne Zaman Başvuru Yapılır?

Vatikan,İtalya

Avrupa Gönüllü Hizmeti projesini hazırlayan kuruluşlar, kendi bulundukları ülkenin ulusal ajansına üç tarihten birinde başvurur:
1 Şubat, 1 Mayıs, 1 Ekim. 
(tarihler birkaç gün ileride olabilir, ayın ilk haftasındadır)

Bu tarihler öncesi projelerini hazırlayan ve proje için gönüllüleri belirleyen kuruluşlar, deadline (son başvuru tarihi) itibari ile başvurmuş kabul edilir. Ulusal ajanslar bu deadlinelar sonrasında ortalama 1-2 ay içerisinde projelerin kabul edilip edilmediğini açıklar.

Kuruluşlar bu tarihler haricinde başvuruda bulunamazlar, yani bir kuruluş Mart ayında proje yazdım ve ulusal ajansa sunuyorum diyemez. Kuruluşlar başvuru formun doldurmak durumundalar ve başvuru formları da sadece deadlinelar öncesinde açık olur.

AGH projelerin kabul edilme ihtimaline gelince: eğer projede tarih yanlışı, geç başvuru gibi büyük bir hata yoksa genelde kabul oluyor. Şahsen ben şu ana kadar teknik bir hatası haricinde reddedilen bir başvuru görmedim.

Deadline'lar ve İşleyiş

Mesela ben 2011 Aralıkta başvurdum, 2012 Ocakta seçildim, 1 Şubat Deadline'ı için proje başvurusu yapıldı. 30 Mart 2012'de İspanya Ulusal Ajansı projenin kabul aldığını açıkladı ve 2012 Haziranda proje başladı. Tüm projeler bu mantıkta işler: projeye gönüllü seçerler, başvuru yaparlar ve soncu bekleyip projeyi başlatırlar. Sadece kurumlar gönüllü seçtikleri tarihleri kendi istekleri doğrultusunda değiştirebilir: öne çekebilir, ya da son döneme bırakabilir. Her kurumun ayrı işleyişi vardır ve bu nedenle her kurumun AGH projesi için son başvuru tarihi değişkenlik gösterir.

2015 tarihlerindeki Deadline'ları kullanarak bir tablo çıkartalım:


Başvuru Dönemi
(Deadline)
AGH Proje Başlangıcı =Deadline +3 ay
Gönüllü Adaylarının Projelere Başvurması Gereken  Zaman (ortalama)
1 Şubat 2015
Mayıs-Eylül 2015 arasında
Eylül 2014-Ocak 2015
1 Mayıs 2015
Ağustos-Kasım 2015 arasında
Şubat-Nisan 2015 
1 Ekim 2015
Aralık 2015  -Nisan 2016 arasında
Mayıs-Eylül 2015 



Projeler Neden Deadline'dan En Az 3 Ay Sonra  Başlar?

Başvurular yapıldığında ulusal ajanslar projeleri inceler, kabul eder, hibeleri yönetir vs. derken 3 ay süre geçer. Siz de projeye katılmak için yapmanız gereken harcamaları (vize başvurusu, uçak bileti vs) Deadline'dan 3 ay sonra yapmaya başlarsınız. Gideceğiniz ülke vize istiyorsa, ortalama 1 hafta vize evrakları toplama ve vizeye başvuru, sonrasında 20-25 gün vize bekleme süresi derken projeye ortalama 20 -30 gün sonra başlayabilirsiniz. Bu da Deadline + 4 ay gibi bir süreye denk gelir.

AGH/ EVS'e ne zaman başvuru yapmalısınız?

Örneğin Temmuz ayında gitmek istiyorsunuz. ondan (minimum 3 ay) önceki en son başvuru tarihi; 1 Şubat, yani: 1 Şubat öncesinde kabul almanız lazım. Ben, bu durumda Eylül gibi AGH başvurusu yapmaya başlardım. Açıkçası ben işi garantiye alma ve başvurulara erken başlama taraftarıyım. Hatta bazı Alman ve Fransız kurumlar benden de garanticiler, proje deadline'nından 5 ay önce gönüllülerini seçmiş oluyorlar! Eylülde, önünüzdeki 1 Şubat dönemi için başvuru yapıyorsunuz, kurum 'üzgünüz ama Şubat deadline'ı için gönüllümüzü çoktan seçtik' diye mail yolluyor. Yine de, bu kadar erken gönüllü belirleyen kurum sayısı daha az, kurumların çoğu deadlineların 2-3 ay öncesinde başvuru kabul etmeye başlıyor ve son 1-2 ayda seçimlerini yapıyor.


Erken başvurularda kaybedeceğiniz bir şey olmaz, aksine kazanırsınız. Sadece belirli tarihlerde başvuru kabul eden kurumlar, sizden belirledikleri tarihte tekrar başvuru yapmanızı isteyebilirler, siz de başvurunuzu tekrar yaparsınız.


Yazıdan da anlayacağınız üzere, normal şartlarda AGH'ye başvuru, kabul, işlemler ve projeye başlama toplamda 7-8 ay sürüyor. Yani  AGH'ye başvurup hemen gitme ihtimaliniz yok.  

Önemli: başlamasına çok az süre kalmış: örneğin 1-2 ay (bazen 1-2 hafta) kalmış proje ilanları görebilirsiniz.  Bu projeler de aynı sistemle başvuruda bulunmuş ve ulusal ajanlardan kabul almışlardır, ancak çalışmayı düşündükleri gönüllü gitmekten vazgeçince, onun yerine başka bir gönüllü arıyorlardır.  Açıkçası bu durumda olan çok az proje var  ve bu nedenle kabul alıp gitme ihtimaliniz çok çok düşük. 
Bari, İtalya








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder