27 Ocak 2015 Salı

Evcil Hayvanınızla veya Çocuğunuzla AGH Yapmak Mümkün mü?

Evet çocuğunuzla ya da evcil hayvanınızla Avrupa Gönüllü Hizmeti'ne katılabilirsiniz.
Ancak bunu kabul edecek bir ev sahibi kuruluş bulmalısınız. Ayrıca onlar için size bir bütçe verilmez, seyahat, yemek gibi masraflarını da kendiniz karşılarsınız.

'Ben kesinlikle kedimden-köpeğimden vazgeçmem' diyorsanız bunu motivasyon mektubunuza açıkça yazmalısınız ki kurum sizi bu şekilde değerlendirsin. Eğer 'Ben AGH'ye katılmak istiyorum ama köpeğim de olsa iyi olur' diyorsanız da başvuru yapıp AGH'ye seçildikten sonra 'benim köpeğim var, onunla birlikte gelsem bir sorun olur mu, tüm masrafları bana ait olacak' gibilerinden kuruma sorabilirsiniz. Kabul etmezlerse de zorlamayın derim, çünkü AGH'ye başvuran oldukça fazla aday var (AGH'ye başvuru sayıları hakkında BURAYA tıklayın)  ve kediniz-köpeğiniz nedeniyle seçilebileceğiniz projeden elenebilirsiniz. 


Ben burada kedi-köpek-kuş tarzı küçük ve tehlikesiz hayvanlardan bahsediyorum. Zararsız ve uslu olması önemli;  köpeğinizin sürekli havlaması ya da birilerini ısırması EVS süresinde sorun yaşamanıza sebep olabilir. Aynı zamanda sizinle birlikte kalan gönüllülerin de alerjisi olmaması lazım tabi. Bu durumda uçuş öncesinde hayvanlarınız için rezervasyon yaptırmanız, hayvan pasaportu almanız, aşılarını gösteren belge gibi uçuşlarda istenilen belgeleri de yanınızda götürmeniz gerekli. Bir arkadaşım bana uluslararası uçuşlarda köpeklerde 8 kiloya kadar pek sorun olmadığını söylemişti. Tabi havayollarının da bu konuda farklı politikaları olduğu için araştırması size düşüyor.


Bir istisna olarak belirtmek istiyorum: Evsdatabase'de bazı sirk projeleri görüyorum, yılan, maymun ya da ilginç bir hayvanınız varsa ve eğitimli ise bu tarz projelere katılmak için bir artı bile olabilir:) Ama onu uçakla nasıl taşırsınız, ne kadar ödersiniz hiç bilmiyorum...


Ayrıca bu konuda göz önünde bulundurulması gereken diğer bir durum: Avrupa ülkelerinin çoğunda oda olarak kiralama sistemi olan evlerde kedi-köpek beslemek için ekstra ücret ödemek durumunda olmanız. AGH yaptığım sürede öğrenci arkadaşlarımdan öğrendiğim kadarıyla:  tek kişilik kiralık odalarda (Erasmus öğrencileri, staj vs. amacı ile gelen kısa süreli kalacak kişiler için)  eğer yanında kedi-köpek kalacaksa; aylık 20-30 Euro daha fazla kira ödemek gerekiyor. Almanya'daki arkadaşlarım da aynı sistemle oda kiralandığından bahsetmişti. Eğer kurumunuz size bu şekilde bir oda ayarladıysa, AGH proje bütçesinde kedi için ayrılan fon olmadığı için bu parayı sizin ödemeniz gerekecek.



Tabi AGH yaparken bir ailenin yanında kalacak olanlar bunu ev sahibi kurum ve aile ile görüşmeliler. Eğer kalacağınız yer yurt ise: açıkçası evcil hayvan için hiç şansınız yok diye düşünüyorum. Ama 'rural area' olarak köy-kasaba gibi yerlerde bir AGH projesi ise hayvanı yanınızda götürmek için şansınız daha yüksek olabilir.



Ebeveyni Olduğunuz Çocuklar

AGH'de çalıştığım kuruma bir başvuru gelmişti. Bir kadın, 2 yaşındaki çocuğu ile AGH yapmak için başvuruda bulunmuştu. Eşi ile ayrılmıştı ve çocuğu bırakmayacağı için birlikte gelmek istiyordu. Bunun mümkün olup olmadığını sorduğumda çalıştığım kurum 'Biz günde 6 buçuk saat kesintisiz çalışıyoruz, şimdi onu kabul edersek çocuğuna kim bakacak? İşe getirme ihtimali yok.  Bir de ona bakıcı bulmak durumunda kalacağız, bu da sıkıntılı bir durum' diye bu konuda olumsuz düşündüklerini söylemişti. Ancak bunu kabul edebilecek kurumların-AGH projelerinin de olabileceğini eklemişti.



Örneğin çocuk projesine giderseniz, kurumda sizin de çocuğunuzun yaşlarında olan bir grup varsa; çocuk kurumdaki okul öncesi aktivitelere katılabilir ve kuruluş da çocuğunuz ile birlikte katılmanıza onay verebilir. Ya da kurumda çalışırken çocuğu bırakacak bir okul öncesi kuruluş-bakıcı bulabilirsiniz. Tabi gönüllü aylığının kesinlikle bir bakıcıya yetmeyeceğini belirtmeliyim!!! Hatta çocuğu besleme ve seyahat masrafları için de yetmez... Açıkçası İngiltere gibi bazı ülkelerde gönüllülerin tek başına geçinmesine bile zor yetiyor:)  


Ayrıca ülke konsoloslukları çocuğa vize vermeden önce çocuğun orada kalacağı dönemdeki masrafları için de bankada para göstermenizi talep eder. Açıkçası böyle bir durumda çocuğu olan bir Alman, vize sorunu olmadan rahatlıkla Fransa'ya çocuğu ile gidebilir ama maalesef Türklerin böyle bir imkanı yok. Bunun yanında çocuğunuz varsa AGH yapmak bana pek de mantıklı bir fikir gibi gelmiyor (çocuk küçükse kim bakacak, büyükse de okul sorunu var). Türkiye'de birilerine bırakırsanız daha uygun olabilir. Böyle bir durumunuz varsa: ev sahibi organizasyona kesinlikle motivasyon mektubunuzda durumu açıklamanız gerekir. 

Çocuğu olanlar için: AGH'de yapılan AXA kapsamında çocuğunuz da sigortalanıyor. AXA içeriğini BURAYA tıklayarak inceleyebilirsiniz, 4. sayfada çocuk ve eşlerin sigortadan yararlanabileceği yazmakta.


Son olarak bu konula ilgili sorunuz varsa, bunu bana sormaktansa kurumla doğrudan iletişime geçmeniz gerekir:) Evsdatabase'de   Avrupa Gönüllü Hizmeti ile ilgilenen 4.000'den fazla kurum var ve hepsinin farklı işleyişi var. Bu konuların projede sorun çıkartıp çıkartmayacağı hakkında en doğru bilgiyi seçildiğiniz kurumdan alabilirsiniz.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder